Corriedale 
Super spinwol voor handspinners! Naast Merino de bekendste uit de Merino familie
Extra zachte spinwol, met een woldiameter van 26 microns en een loklengte van ca 8-10 cm. Deze wol ´prikt niet op de blote huid´ en is o.a.  geschikt voor het spinnen van fijn kamgaren. Voor het spinnen dient de lanoline zorgvuldig te worden uitgewassen, omdat anders de wol niet ´glijdt´ in de handen. Lees het blog van Spinner Of Yarns voor meer info over wassen en zachte wol. 

Castlemilk Moorit 
Zeer zeldzaam ras Categorie ´Vulnerable´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Zeer zeldzame, levendige schaapjes met de mooie warme kleur van een hertje en het uiterlijk van een moeflon. Relatief korte wol (ca 5cm) die zeer geschikt is voor longdraw techniek (kaarden).

Dorset Horn 
Zeldzaam ras Categorie ´Minority´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Down ras met mooie witte, relatief zachte spinwol, met een loklengte van ca. 8 cm en fijnheid ca. 30 microns. Daarmee is het zeer geschikt voor zeer veel projecten, vooral ook voor kleding.

EREGALERIJ
SCHAPENPARK GOEDE HOPE
 Zeldzame wol, speciale wolsoorten

​​Op deze pagina stellen we je nog eens een aantal van de bijzondere schapenrassen voor. 

Bluefaced Leicester - Bijzondere ruwe wolsoort (fijne krulletjes)
Bluefaced Leicester schapen hebben dezelfde romaanse neus en hoog opstaande oren als het Border Leicester schaap. Hoewel het ook grote schapen zijn, komt er echter maar een relatief klein vachtje wol af (ca 1kg), dat grotendeels uit hele fijne ‘poppenkrulletjes’ bestaat! Deze bijzondere longwool soort is opvallend zacht (ca 28 microns) en heeft (net als de meeste longwools) een prachtige glans. De krulletjes worden vrijwel altijd gebruikt voor creatieve toepassingen als zoals vilt en poppenhaar.
Leuk om te weten: "BFL" lontwol is populair bij handspinners. Deze machinaal vervaardigde kamlont heeft echter in  de fabriek al allerlei bewerkingen gehad waardoor de lontwil totaal niet lijkt op de ruwe vacht!  Handspinners gebruiken Bluefaced Leicester krullen wel voor het spinnen van fantasiegarens, met name tail spun garen.

Hier zie je de zeer ervaren Australische Rodney Joppich in actie op Schapenpark Goede Hope, met het scheren van o.a. Balwen Welsh Mountain, Black Welsh Mountain, Blue Faced Leicester, Border leicester, Castlemilk Moorit, Corriedale, Cotswolds, Devon en Cornwall Longwool, Dorset Horn, Hebridean, Herdwick, Karakul, Leicester Longwool, Lleyn, Lötschenschaf, Manx Loghtan, Merino,  Norfolk Horn, North Ronalsay, Ouessant, Oxford Down, Polwarth, Portland, Rambouillet, Romanov, Romney, Rouge de l'Ouest, Ryeland, Saeftingher, Scottish Blackface, Shetland, Shropshire, South Down, Suffolk, Tiroler Steinschaf, Walliser Schwarznase en Wensleydale schapen.  

Cotswolds Longwool 
Zeer zeldzaam longwool ras 
Categorie ´At Risk´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
De geschiedenis van het inmiddels zeer zeldzaam geworden Cotswolds schaap is terug te herleiden tot in de oudheid. Het zijn grote vriendelijke schapen met prachtige glanzende krullen, die in theorie tot op de grond kunnen groeien. De wol heeft een diameter van ca. 36-38 microns en de tamelijk losse krullen kunnen prima worden gesponnen tot fantasiegarens of  (zeer sterk) kamgaren en is ook waardevol voor vilters.
  

Devon & Cornwall Longwool (lam op de foto) - Zeer zeldzaam ras
Categorie ´At Risk´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Grote vriendelijke schapen met  indrukwekkende grove krullen. De wol heeft een diameter van ca. 38 microns en wordt meestal gebruikt als versiering door wolkunstenaars of voor een overtuigende baard voor een kerstman of hulpsinterklaas. De wol kan ook worden gesponnen, tot (ijzersterk) kamgaren of interessante fantasiegarens.

Hebridean - Speciale wolsoort, tamelijk zeldzaam
Categorie ´Success Story´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust
Deze vachten zijn altijd enorm populair bij vilters, vanwege de mooie, lange golvende lokken in gemeleerde bruintinten. Dit schaap is éen van de voorouders van het Shetland schaap en soms hebben de schapen opvallend veel horens. De vacht heeft bruikbare diameter varierend tussen ca. 30-36 microns en hoewel Hebridean in eerste instantie wordt gezocht door vilters is de wol ook vaak geschikt om te worden gesponnen tot een mooi en sterk (kam-)garen. 

Border Leicester - Medium fijne spinwol, lange lokken (longwool), ca 12-14 cm
Dit schaap is bekend uit de film ´Babe´ waar het opviel vanwege de mooie ´romaanse´ neus en de hoog opstaande hazenoren.  Oppervlakkig gezien zou men dit ras kunnen verwarren met Bluefaced Leicester schapen, maar hoewel de rassen weliswaar voor een deel dezelfde voorouders hebben en allebei thuishoren in de categorie van ´longwools´ zijn de karakteristieken van de wol totaal anders!  

Border Leicester heeft een fijnheid van ca. 34-36 microns. Een gemakkelijk spinbare wolsoort, ook voor beginnende spinners.  Het gesponnen garen is zeer sterk, en daarom bruikbaar voor bijvoorbeeld een vloerkleed. 

​Tot  2014 verkocht Spinner Of Yarns de wol van Schapenpark Goede Hope in Hoofdplaat. In dit Educatieve Centrum voor speciale en zeldzame schapenrassen in Hoofdplaat werden meer dan 40 verschillende speciale (en vaak (zeer zeldzame) schapenrassen gefokt en tentoongesteld en werden rondleidingen en cursussen gegeven aan wolliefhebbers en schapenhouders. Het werk van Schapenpark Goede Hope heeft ervoor gezorgd dat tegenwoordig een veel grote diversiteit aan schapenrassen in Nederland en België beschikbaar is. Helaas is dit unieke, educatieve centrum voor speciale schapenrassen gesloten, waardoor het niet meer mogelijk is deze grote variatie in speciale en zeldzame wolsoorten aan te bieden.


Herdwick - Speciaal ras, zeldzame wol 
Herdwick schapen zijn heel apart om te zien. Het ras was bijna verdwenen, maar dankzij de bekende schrijfster Beatrice Potter behouden gebleven en bekend geworden, De tamelijk primitieve, gemengde vacht bestaat uit zowel wolvezels, haar als kemphaar. 
Deze wol (in allerlei grijstinten)  is ´opvallend anders´.
Herdwick wordt meestal gebruikt om te vilten. De wol is zeker ook spinbaar en levert, vanwege de witte kempharen, vaak erg fraai ´art yarn´ op. Het kemphaar 'prikt' heel erg en daarom is het garen ongeschikt voor bijvoorbeeld kleding. 

Black Welsh Mountain - Medium fijne wolsoort, lokken ca 8 cm 
Categorie ´Success Stories´  in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Dit schaap is met uitsterven bedreigd geweest, maar dankzij de inspanningen van fokkers en wolliefhebbers weer in aantallen toegenomen. Het hele schaap is donkerbruin van kleur en ziet er daarom aantrekkelijk uit. Bovendien levert het spinwol van prima kwaliteit. (ca. 33 microns, 
lengte met een diameter van ca. 30-33 microns.  De donkere wol is zeer geschikt voor handspinners en heel effectief als deze wordt gecombineerd met witte wol (dambord effect).

​Balwen Welsh Mountain - Zeer zeldzaam ras
Categorie ´At Risk´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Het schaap lijkt uiterlijk wel wat op een zwartbles en ook op een Black Welsh mountain. De wol is donkerbruin, gemiddeld ca. 33 microns, in lokken van ca 7 cm lengte. De wol is vooral in trek bij vilters, maar is ook goed spinbaar, o.a. voor longdraw spinnen. Erg fraai om te gebruiken in combinatie met andere naturel kleuren.

Copyright Spinner Of Yarns © All rights reserved.    
Deze website en de inhoud ervan is eigendom van Spinner Of Yarns en is uitsluitend bedoeld voor uw persoonlijk gebruik en ontspanning.
Het is niet toegestaan om de informatie of foto’s van deze site te kopiëren en/of te reproduceren naar andere websites, computers andere vormen van elektronische informatievoorziening. Ook is het niet toegestaan om de informatie op enige andere wijze te distribueren en/of op te slaan of te gebruiken voor commerciële toepassingen. 
This website and its contents are copyright of Spinner Of Yarns and the contents of this website are for your own personal use and enjoyment only. Any redistribution, reproduction or commercial expoit of all or part or all of the contents in any form is prohibited, with the exception of the following: you may print or download to a local hard disk short extracts for your personal and non-commercial use only  and/or you may copy short extracts of the content to individual third parties for their personal use, but only if you acknowledge the website www.spinnerofyarns.nl as the source of the material

INFORMATIE SPECIALE EN ZELDZAME SCHAPENRASSEN
Doordat schapen zich - net als alle andere dieren - altijd hebben aangepast aan de regio, het klimaat, de beschikbare voeding etc. zijn door evolutie en natuurlijke selectie vele verschillende rassen ontstaan, met allemaal andere kenmerken. In de laatste paar honderd jaar is de mens zich echter steeds meer met het natuurlijke voortplantingsproces gaan bemoeien,  bijvoorbeeld om meer vlees te krijgen, of betere wol.  Wanneer lokale schapenrassen worden vervangen door commercieel beter renderende soorten, kan een ras verloren gaan en daarmee verliezen we ook de hele genetische geschiedenis. Wanneer het genetisch materiaal eenmaal is verdwenen kunnen we dit nooit meer terugkrijgen en zouden op den duur nog slechts een handvol rassen overblijven. Om die reden is het belangrijk, dat er mensen en organisaties zijn, die ook de minder populaire rassen proberen te behouden, d.m.v. kleinschalige fok en door het informeren van wol- en schapen liefhebbers. De Britse Rare Breed Survival Trust in Groot Brittannië en de Vereniging voor Speciale Schapenrassen (VSS) in Nederland zijn enkele van deze organisaties. Ook het werk van bijzondere fokkers, zoals Jan en Miek van Erp  is zeer belangrijk geweest voor het behoud van deze schapenrassen.  Spinner Of Yarns levert op haar manier een bijdrage, door deze minder gangbare  wolsoorten beschikbaar te maken voor de wolliefhebbers en door spinners en vilters informatie te geven over de rassen en de specifieke eigenschappen van de wol.  Ook de (zeer kleine) groep van wolliefhebbers die de wol kopen en gebruiken, zoals handspinners en vilters, draagt bij tot het behoud van de genenpoel. Dit is op den duur de beste garantie voor het voortbestaan van vele rassen.

Spinner Of Yarns

s

Grijs Gehoornde Heidschnucke 
Zeldzaam ras, 
heideschapen met een warme, fijne ondervacht en een dekvacht van lange, losse haren 
Grijs Gehoornde Heidschnucke zeldzaam (primitief) ras - microns variabel (tot ca 40 microns)doublecoat, bestaat uit dunne laag onderwol (ca 4cm lengte) met indrukwekkend bovenlaag van lange haren (15-20 cm) in grijstinten (let op de schapen op de foto zijn zojuist geschoren en de lange vacht is niet zichtbaar op deze foto). Zeer populair bij vilters en wolkunstenaar die op zoek zijn naar bijzondere, langharige vachten of krullen.
 

Karakul 

Zeer zeldzaam ras
Gemengde vacht, bestaat uit wol, haar en kemphaar. De fijnheid van de vezels verschilt ster (tussen ca. 20-40 microns). De vacht blijkt bij het scheren mestal al volledig vervilt te zijn op het schaap. Daarom geliefd bij ´vachtvilters´. Hoewel de lammeren zwart zijn als ze worden geboren (Astrakan) krijgen de meeste dieren vrij snel een enigszins gemeleerde, beige vacht. 
mphaar enorm prikt is Herwick totaal ongeschikt voor kleding.  

Leicester Longwool 
Zeer zeldzaam ras
Categorie ´Vulnerable´ in de 
watchlist van de Rare Breed Survival trust 
zeer zeldzame longwool, fraaie, lange, glanzende krullen (lijken wat op Wensleydale) met een vezeldiameter rond 38 microns. Leicester longwool wordt meestal gebruikt door vilters en wolkunstenaars, maar natuurlijk kan deze wol (door enigszins gevorderde spinner) ook worden gebruikt voor sterke, glanzende kamgarens en fantasiegarens. 
Nb: er zijn veel schapenrassen die de naam ´Leicester´ in de naam hebben (zoals Bluefaced Leicester, Border Leicester en Leicester Longwool' . Deze verschillende rassen hebben weliswaar voor een deel dezelfde voorouders, maar de rassen hebben allemaal andere woleigenschappen en karakteristieke kenmerken!
 

Lleyn 
Categorie ´Success Story´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Medium fijne wolsoort, zeer geschikt om met de hand te spinnen. De gemiddelde vezeldiameter is 30-32 microns, de wol heeft een mooie, lichte glans en een gemiddelde loklengte van ca. 11 cm. Gesponnen garen is geschikt voor truien, vesten, sokken, dekens, tassen, kussens etc. Niet bijzonder geschikt om te vilten.

Lötschenschaf 
Zeer zeldzaam ras 
Het Lötschenschaf komt alleen in een klein dal in Zwitserland voor. Omdat inteelt een groot probleem is wordt dit ras met uitsterven bedreigd. De dieren hebben een fraaie vacht van lange, golvende, bruine lokken. Dit type vacht is vooral interessant voor vilters, omdat het vaak al op de rug van het schaap gedeeltelijk vervilt. Helaas wordt het schaap sinds het sluiten van Schapenpark Goede Hope helemaal niet meer in Nederland gehouden. 


Manx Loaghtan
Zeer zeldzaam ras
Categorie ´At Risk´ in de 
watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Robuust schaapje om te zien. Heeft net als Castlemilk Moorit mooie, warm roodbruine wol! Gemiddelde vezeldiameter is vrij zacht (ca 30-32) microns bij een loklengte van ca 6cm. Deze loklengte is ideaal voor kaarden en z.g. ´longdraw´ spinnen. Het gesponnen garen is voor veel doeleinden geschikt. Ook erg vraag te combinereen met andere naturel kleuren. 

Merino
zeer zachte schapenwol - bijna niet als ruwe wol in NL te krijgen
is de meest populaire wolsoort ter wereld, omdat de uiterst fijne wol (ca 22-24 microns bij een loklengte van ca 6 cm) niet prikt op de huid. In Nederland wordt slechts een handjevol Merino schapen gehouden en wij kennen Merino daarom bijna alleen als lontwol.
De door Spinner Of Yarns aangeboden wol is afkomstig van Merino schapen van Schapenpark Goede Hope. De schapen hebben een jasje gedragen om de wol 'schoon' te houden en te beschermen, speciaal voor handspinners. 
Voor het spinnen dient de lanoline zorgvuldig te worden uitgewassen, omdat anders de wol niet ´glijdt´ in de de handen. Lees ook het hier het door Spinner Of Yarns geschreven artikel over dit interessante onderwerp.

Norfolk Horn 
Zeldzaam ras Categorie ´At Risk´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Dit ras is een goed voorbeeld van een fraai en robuust schaap dat met uitsterven wordt bedreigd, omdat het in zijn eigen leefgebied geleidelijk aan is vervangen door modernere rassen.  De witte wol is relatief zacht met een woldiameter van ca 28-30 microns en een loklengte van ca. 8cm. Zeer goed bruikbaar voor allerlei toepassingen, zowel spinnen als vilten. 

North Ronaldsay 
Bijna uitgestorven ras!  
Categorie ´Vulnerable´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust
Deze aantrekkelijke, kleine nichtjes van het Shetland schaap zijn al bekend sinds de oudheid. het ras heeft zich door natuurlijke selectie volledig aangepast aan het microklimaat op het buitenste van de Orkney eilanden. De schaapjes kunnen in zee zwemmen en eten zeewier en lokale planten. Daarom zijn ze op andere plekken vrijwel niet te houden.  
Op Schapenpark Goede Hope werd een aantal jaar gefokt met een kleine kudde, waarvan nu nog ca. 15 schapen over zijn, die je nog kunt gaan bekijken op de dorpsweide in Breskens.
 
De primitieve ´doublecoat´ vacht (ca 500-750 gr) bevat relatief veel lanoline en de bovenvacht is anders van kleur dan de zachte onderwol (grijs - beige). 
De vachten zijn geschikt voor longdraw spinnen en vilten. 

Ouessant 
Deze kleine schaapjes worden graag gehouden door hobbyfokkers, omdat ze minder ruimte nodig hebben. De bescheiden maat wordt ruimschoots gecompenseerd door een temperamentvol karakter! De ruige, tamelijk primitieve vachtjes hebben wol met een diameter van ca 30-38 microns en zijn zeer bruikbaar voor vilters

Oxford Down 
Zeldzaam ras -Categorie ´At Risk´ in de watchlist
 van de Rare Breed Survival trust 
Vrij groot schaap met mooie, gesloten vacht en lokken van ca. 9cm. Prettige, medium fijne spinwol, geschikt voor allerlei toepassingen. 

Portland 
Zeldzaam ras Categorie ´At Risk´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Portland lammeren zijn rood als ze worden geboren. Naarmate het schaap volwassen wordt kleurt de wol snel wit. Incidenteel kun je nog iets van de rode vezeltjes terugvinden in de vacht. Loklengte is ca. 10 cm en fijnheid ca. 30-33 micron. Mooie, elastische wolsoort, zeer geschikt voor handspinners. het garen is warm wit van kleur en geschikt voor veel projecten, o.a. kleding. Minder geschikt om te vilten.

Polwarth 
prachtig ras uit de Merino familie, zeer geschikt voor handspinners
Polwarth extra zachte, fraaie grijze spinwol, met een woldiameter van rond 24 microns en een loklengte van ca 11cm. Deze wol ´prikt niet op de blote huid´ en is ideaal voor handspinners die fijn kamgaren willen spinnen. Voor het spinnen dient de lanoline zorgvuldig te worden uitgewassen, omdat anders de wol niet ´glijdt´ in de de handen. Lees ook het hier het door Spinner Of Yarns geschreven artikel over dit interessante onderwerp.
Racka, primitief ras, gemengde vacht, variabele lokkenca 32-40+ microns,actueel: alle Racka is op dit moment gereserveerd Zeer populair bij vilters en wolkunstenaar die op zoek zijn naar bijzondere, langharige vachten of krullen. 

Racka
Zeldzaam ras
Bijzondere schapen die vroeger in Hongarije veel werden gehouden. Inmiddels zijn de schapen ook in Hongarije zeer zeldzaam geworden, omdat ook daar de boeren liever kiezen voor moderne rassen, met minder gevaarlijke hoorns.
De wol van het schaap hangt in lange, golvende lokken tot aan de grond en is daarom zeer populair bij vilters en wolkunstenaars.

Rambouillet 
Zeldzaam - Merino familie, zeer geschikt voor handspinners
Het Rambouillet ras is ouder dan de huidige Merino. De wol is zeer fijn. Met een diameter van ca. 24 microns en een loklengte van ca. 10cm is dit heerlijke spinwol, die bovendien ´niet prikt op de blote huid´

Ryeland
Zeldzaam ras - 
Categorie ´At Risk´ in de 
watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Zeer oud ras, al in de middeleeuwen bekend. Ryeland schapen zien er uit als knuffelbeesten en ze hebben ook bovendien vrij zachte, roomkleurige wol (ca 26 micron). De wol is relatief kort (ca. 6 cm) en daarom geschikt om te kaarden met andere vezels en ideaal, wanneer je eens “woolen longdraw” wilt proberen. Ryeland wol is ook zeer geschikt voor het spinnen met een Navajo tol.
ikt niet op de blote huid´.  Perfecte keuze voor handspinners die fijn kamgaren willen spinnen. Voor het spinnen dient de lanoline zorgvuldig te worden uitgewassen, omdat anders de wol niet ´glijdt´ in de de handen. Lees ook het hier het door Spinner Of Yarns geschreven 
artikel over dit interessante onderwerp

Romanov 
Romanov schapen worden al honderden jaren in Rusland gehouden en worden ook tegenwoordig nog vaak gebruikt om de vruchtbaarheid van andere rassen te verbeteren.
Het raszuivere, Romanov schaap is tamelijk ‘ruig’ om te zien, in allerlei grijstinten. 
Het mooie 'zilveren' uiterlijk wordt veroorzaakt door de (primitieve) vacht, een z.g. 'doublecoat' die bestaat uit relatief zachte (witte) onderwol, vermengd met een ruime hoeveelheid zwart kemphaar. Romanov wol is ideaal voor vilters, want de wol vilt zeer gemakkelijk, maar vanwege het (prikkende) kemphaar ongeschikt voor kleding.  
Spinner Of Yarns kan incidenteel vachten aanbieden die geknipt zijn met een handschaar (ipv geschoren). Deze wol is soms nog 'los' genoeg om te worden gesponnen (tot een kant en klare 'art yarn') en dit is uniek is voor dit specifieke ras! 

Romney 
Wordt over de hele wereld gefokt, onder andere vanwege de mooie, glanzende wol.
Romney hoort thuis in de groep van de longwools, en heeft daarom langere lokken dan medium fijne spinwol (ca 12-14 cm) en een fijnheid van ca. 34-36 microns. Dit maakt dat het gemakkelijk spinbaar, ook voor beginnende spinners. Romney levert (zoals te verwachten bij longwool) prachtig en sterk, licht glanzend garen op, dat bv. geschikt is voor tassen en dekens.

Shetland
Categorie ´Success Story´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Shetlandwol komt in een grote variatie voor, in een enorm groot aantal erkende kleurvarianten Wolliefhebbers kiezen vaak de vachten uit die relatief veel zachte wol hebben, voor vilten en spinnen. De bekende Shetland truien zijn doorgaans `longdraw´ gesponnen, maar ook bekend zijn de gebreide ´heirloom´ kant projecten, gemaakt van zeer fijn kamgaren.
De Shetland wol die Spinner Of Yarns aanbied is speciaal geselecteerd voor spinners  en heeft een uniform, fijn woltype, met een gemiddelde fijnheid van ca. 25 microns en een loklengte van ca 8cm. De kleur is wit-beige. Deze wol ´prikt niet op de blote huid´ en kan worden gebruikt voor het spinnen van extra dunne (kam-)garens. 
Shetland bevat altijd een percentage extra fijne wolvezels. Extra voorzichtigheid is daarom geboden bij kaarden en kammen (gebruik geen kaardmolen maar allen fijne handkaarden en wolkammen en trek niet te hard of te lang) Als de wol te ruw wordt behandeld onstaan (veel sneller dan bij andere wolsoorten) ´pilletjes´  in de wol. Dit komt door de fijne ondervacht. Dezelfde eigenschap maakt dat de wol geschikt is om te vilten.

Shropshire 
Categorie ´Success Story´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Mooie wollige schapen met uitstekende, relatief zachte, witte spinwol (ca. 28-30 microns, lokken ca 8cm), geschikt voor allerlei breigarens.  

Solognote 
Zeer zeldzaam ras
De lammeren hebben een prachtige roodbruine kleur (kastanje) als ze worden geboren. Naarmate het schaap volwassen wordt kleurt de wol snel wit. Incidenteel kun je nog iets van de rode vezeltjes terugvinden in de vacht van een volwassen dier. Loklengte is ca. 10 cm en fijnheid ca. 30-33 micron. Daarmee is het uitstekende spinwol voor zeer veel projecten.

South Down 
Categorie ´Success Story´ in de watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Aantrekkelijke schapen met een vriendelijke uitstraling en mooie witte, relatief zachte spinwol, met een loklengte van ca. 7 cm en fijnheid ca. 28 microns. Daarmee is het zeer geschikt voor zeer veel projecten, vooral ook voor kleding.


Texel 
Dit in onze omgeving overbekende Nederlandse (vlees-)schaap heeft een flink aantal longwool rassen in de voorouders.  De wol is daardoor enigszins glanzend en relatief lang (ca 12 cm), bij een gemiddelde diameter van ca. 30-33 microns. Hoewel het ras bij spinners in de meeste landen totaal onbekend is weten de meeste handspinners in onze omgeving dat Texel heerlijke spinwol is, zeker ook voor beginnende spinners. Het garen is geschikt voor allerlei projecten, o.a. ook sokken en vesten. Texel schapen zijn meestal wit, maar tegenwoordig zie je regelmatig ook Bonte Texel schapen (wit met bruine wol)  en Blauwe Texel (fraaie grijstinten).  

Tiroler Steinschaf 
Zeer zeldzaam ras
Dit zeer sterke schaap is uniek voor een dal in Oostenrijk. Het is daar eerst bijna uitgestorven, maar ook weer teruggefokt. Een handjevol Tiroler Steinschapen is in Nederland gefokt op Schapenpark Goede Hope. Hoewel het schaap zich thuis voelt in de Alpen bestaat een groto deel van de vacht vaak uit onverwacht zachte wol (28-30 microns) en mooie lange lokken (ca 14 cm) in wit en allerlei grijstinten, waardoor het hele fijne, bruikbare  spinwol is. 
Tiroler Steinschaf is ook heel geschikt om te vilten.
Let op: Vilters denken vaak dat dit schapenras hetzelfde is als de gekaarde viltwol die vaak wordt verkocht onder de naam ´bergschaap´.  Bergschaap is een verzamelnaam geen specifiek ras en heeft helemaal niets met het zeer zeldzame Tiroler Steinschaf te maken!
´bergschaap´  is in de wolindustrie de verzamelnaam voor gekaarde wolresten van allerlei, niet meer te definieren schapen, die niet kunnen worden ondergebracht in de categorieen ´spinwol´,  ´tapijtwol´ of ´merino´ 
Spinner Of Yarns heeft over dit onderwerp een speciaal artikel geschreven dat je hier kunt lezen.

Walliser Schwarznase - zeldzaam ras
Dit schaap heeft vrij lange, tamelijk stugge lokken, die meestal al op de rug van het schaap vervilten, voordat het wordt geschoren. De gesponnen wol is daarom populair bij vilters. Gesponnen levert Walliser een sterk, fraai kamgaren op, waarvan de kleur doet denken aan porcelein (enigszins doorzichtig), Helaas is de vacht meestal niet ´los´ genoeg om te worden gesponnen.
 
Wensleydale - zeldzaam ras
Categorie ´At Risk´ in de 
watchlist van de Rare Breed Survival trust 
Prachtige longwool schapen die met lokken die tot op de grond kunnen groeien (ca 34 microns). Hoewel veel wolliefhebbers bekend zijn met de mooie, glanzende krullen van het Wensleydale schaap betreft dit een zeldzaam ras, waarvan feitelijk maar heel weinig dieren nog over zijn. Zeer geschikt voor versiering bij vilten, en voor (enigszins gevorderde) spinners zeer fraai als glanzend kamgaren of fantasiegarens. 

Zwartbles 
Zwartbles hoor thuis in de groep van melkschapen.
In Nederland is het schaap regelmatig te vinden, maar niet in de rest van de wereld. Een kleine kudde van Schapenpark Goede Hope is een aantal jaar geleden overgebracht naar Groot-Brittannie en daar aan een succesvolle opmars begonnen. Dit feit, ook  dat deze vacht bestaat uit mooie donkerbruine, tamelijk veerkrachtige, medium fijne spinwol, met een diameter van ca 30-32 microns en een goede loklengte van ca. 8-10 cm. maakt dit schaap  een ´must´ voor spinners in de lage landen.